Minden kategória
ENEN

NXNUMX

Nitrogén

A nitrogént nagy mennyiségben használják fel a vegyiparban gyúlékony vegyi anyagok burkolására, öblítésére és nyomásátvitelére.

A nagy tisztaságú nitrogént a félvezetőipar nagy mennyiségben használja öblítő- vagy vivőgázként, valamint olyan berendezésekhez, mint például a kemencék, amikor nincs gyártásban.

A nitrogén színtelen, szagtalan, íztelen és nem mérgező inert gáz. A folyékony nitrogén színtelen. A gáz relatív sűrűsége 21.1 ℃ és 101.3 kPa hőmérsékleten 0.967. A nitrogén nem gyúlékony. Egyes különösen aktív fémekkel, például lítiummal és magnéziummal egyesülhet nitrideket képezve, és magas hőmérsékleten hidrogénnel, oxigénnel és más elemekkel is egyesülhet. A nitrogén egy egyszerű fullasztó.

Vizsgálat
 • Áttekintés
 • Alkalmazás
 • FAQ
 • Vizsgálat
 • Kapcsolódó termékek
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
Nitrogén
folyamat

Nitrogén nagy mennyiségben állítják elő légleválasztó üzemekben, amelyek cseppfolyósítják, majd a levegőt nitrogénné desztillálják, oxigén és általában argon. Ha nagyon nagy tisztaságú nitrogénre van szükség, a termelt nitrogénnek másodlagos tisztítási folyamaton kell keresztülmennie. A nitrogéntisztaság alacsonyabb tartománya is előállítható membrántechnikával, közepes és nagy tisztaság pedig nyomásingadozásos adszorpciós (PSA) technikákkal.

Gáz Nitrogén/folyékony nitrogén
CAS-szám 7727-37-9
Tisztaság ≥ 99%
Alkalmazási területek
 • Félvezetők
  Félvezetők

  A nagy tisztaságú nitrogént a félvezetőipar nagy mennyiségben használja öblítő- vagy vivőgázként, valamint olyan berendezésekhez, mint például a kemencék, amikor nincs gyártásban. A nitrogént az elektronikai iparban is használják epitaxiális reaktorok inertizálására.

 • Élelmiszer
  Élelmiszer

  A nitrogént szén-dioxiddal keverve használják élelmiszerek módosított atmoszférájú csomagolására (MAP). A folyékony nitrogént különféle kényes élelmiszerek, például hamburgerek, eperek, garnélák stb. fagyasztására használják.

 • Fémkezelés
  Fémkezelés

  A nitrogént széles körben használják, akár tisztán, akár csak egy redukáló gázzal, például hidrogénnel, földgázzal keverve, hogy oxigénmentes légkört biztosítsanak a különféle fémek hőkezelése során.

 • Szállítás
  Szállítás

  Nitrogént használnak a gumiabroncsok feltöltésére, hogy csökkentsék a kopást és csökkentsék a kifújás kockázatát.

 • Tudományos kutatás
  Tudományos kutatás

  A folyékony nitrogént a nukleáris iparban használják tudományos kutatásokhoz.

 • Biológiai
  Biológiai

  A folyékony nitrogént biológiai anyagok, például szövetek, sejtek stb. tárolására használják.

 • orvosi
  orvosi

  A folyékony nitrogént krioműtétekhez is használják. A folyékony nitrogént a szupravezetés területén használják.

Gyakran Ismételt kérdés
 • Mi a nitrogén felhasználása?

  A nagy tisztaságú nitrogént védőgázként és vivőgázként használják integrált áramkörök, félvezetők és elektromos vákuumkészülékek gyártása során. Az olyan eljárásokban, mint az epitaxia, litográfia, tisztítás és bepárlás, nagy tisztaságú nitrogént használnak gázként a csere, szárítás, tárolás és szállítás során. A repüléstechnikában a folyékony hidrogén töltőrendszereket először nagy tisztaságú nitrogénnel, majd nagy tisztaságú héliummal kell helyettesíteni.

 • A nitrogén gáz?

  A nitrogénnek általában három formája van: szilárd, folyékony és gáz.

 • Mekkora a nitrogén moláris tömege?

  Nitrogén, kémiai képlete N2, a nitrogénatom moláris tömege 14g/mol, relatív molekulatömege 28, a nitrogén százalékos atmoszférában 78%.

 • A nitrogén üvegházhatású gáz?

  Nem. A nitrogén kémiailag inaktív, és csak hidrogénnel tud reagálni, hogy ammóniát képezzen magas hőmérsékleten, nagy nyomáson és katalizátoros körülmények között.

 • Mi a nitrogénmérgezés?

  A nitrogénmérgezés a nitrogén által okozott mérgezési tünet egy fajtája. A nitrogén önmagában nem mérgező, de ha a levegő nitrogéntartalma meghaladja a 84%-ot és az oxigén kevesebb, mint 16%, az hipoxiás fulladáshoz vezethet. A betegek szédülést, mellkasi szorítást, szapora szívverést, légszomjat, eszméletvesztést vagy akár kómát, görcsöket és egyéb tüneteket tapasztalhatnak. A nitrogén rendkívül magas koncentrációja hirtelen halált okozhat.

Vizsgálat
Kapcsolódó termékek

Forró kategóriák